VERWACHT PRODUCTRANGE VOOR G&W WINKELS WAARONDER BROODMIXEN MET TEFF EN SPELT.

Al tien jaar wordt er door een groep bevlogen voedseldeskundigen gezocht naar gezondere bakproducten en snacks. Na lang zoeken werd het oergraan Teff gevonden. Een graantje , nauwelijks een paar millimeter groot met reusachtige kwaliteiten, dat dagelijks door 70 miljoen mensen drie keer per dag gegeten wordt. Het unieke van Teff is, dat het ’t enige graan is dat na het bakken nog steeds zo'n 80% langzaam verterende koolhydraten bevat en dus niet dik maakt. Met dat graan én Spelt (voor de goede smaak) zijn een aantal razend gezonde producten gelanceerd. De meest innovatieve productlijn van het afgelopen decennium. Om de consument te laten ervaren wat een gezond bakproduct voor je doet is heel gericht gezocht naar iets wat aanspreekt. En wat heeft er nu een grotere reputatie als dikmaker dan onze traditionele oliebol? Hoe uniek zou het zijn als er heerlijke oliebollen zijn, die je juist helpen om tijdens de feestdagen wat gewicht kwijt te raken. Precies wat de consument wil: verantwoord genieten in balans met de natuur en zijn lichaam.

Hiertoe is een lekkere Teff-oliebollenmix ontwikkeld, die verkrijgbaar is bij de G&W winkels, die het voortouw hebben genomen bij de introductie van een lijn met gezondere bakproducten. Een oliebollenmix, waarmee net zo gemakkelijk te werken is als met het deeg van traditionele oliebollen.

Recept
Neem 500 gram teffspelt-oliebollenmeel (niet zeven!)
Neem 750 ml halfvolle melk, maak deze lauwwarm
Neem 5 zakjes droge gist van 7 gram
Neem circa 300 gram rozijnen
Neem 1 ei
Poedersuiker

  1. Doe de gist in de lauwwarme melk en laat dit tien minuten staan
  2. Doe het meel in een ruime kom (i.v.m. rijzen neemt volume sterk toe)
  3. Klop het ei los (met garde of twee vorken)
  4. Maak kuiltje in meel en voeg eerste losgeklopt ei toe en daarna al roerend (met de hand) de lauwwarme melk met de gist toe aan het meel
  5. Roer door totdat je een mooi egaal geheel krijgt
  6. Voeg al roerend de rozijnen toe
  7. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, circa 90 minuten staan op kamertemperatuur (bij vloerverwarming op warme vloer zetten!).
  8. zet na circa 70 minuten een grote diepe pan met 3 liter zonnebloemolie op het vuur en verhit het vet tot circa 190 graden;
  9. Gooi een stukje brood in de pan: als deze blijft drijven en geleidelijk donkerbruin wordt is het vet heet genoeg
  10. Neem een juslepel of een ijsbolletjes tang (tip: doop deze iedere keer even kort in het hete vet voor je een oliebol maakt, daardoor voorkom je vastkoeken)
  11. Maak niet te grote oliebollen circa 4 cm doorsnee (te grote bollen worden niet goed gaar)
  12. Schep het beslag met een lepe uit de ijsschep of juslepel vlak boven het vet
  13. Draai de oliebol om als dit niet vanzelf gebeurt
  14. Laat de oliebol aan beide kanten lichtbruin kleuren (niet te donker laten worden)
  15. Bij het uit het vet nemen met een (metalen) schuimspaan aan een vork prikken, boven het vet uit laten druipen
  16. Leg de oliebol op een grote schaal waar je een paar blaadjes keukenpapier op hebt gelegd
  17. Het keukenpapier neemt het vet op
  18. Poedersuiker naar smaak over oliebollen
  19. Af laten koelen en opeten

De oliebollen zijn koudst het lekkerst